Mijn kind wil niet slapen

(Dit is een oud artikel dat van FLØX is verhuisd naar hier. FLØX was gericht op ouders en niet op scholen.)

Een kind dat niet wil (of kan) slapen of niet in zijn bed wil blijven is een veelvoorkomend probleem dat ouders vaak hoofdbrekens geeft. Vaak worden er dan ‘supernanny’ methodes toegepast, zoals steeds maar weer in bed leggen (in gevallen dat het kind eruit komt). Maar dat gaat een beetje voorbij aan het feit dat er een reden is dat het kind niet kan of wil slapen. Redenen die niet genegeerd moeten worden.

Daarom in dit artikel de vijf meest voorkomende redenen voor slaapproblemen bij kinderen (die ook voor volwassenen kunnen gelden).

Nog niet moe

We beginnen met de meest voor de hand liggende oorzaak van niet willen of kunnen slapen bij kinderen: Het kind is gewoon nog niet moe genoeg om te slapen. Net zoals je niet wilt, of zelfs kunt, eten als je geen honger hebt, zo kan je lichaam ook niet slapen als het nog niet moe is. Een mens kan niet gedwongen worden om te slapen. Je kunt een kind wel ‘trainen’ om rond een bepaalde tijd moe te worden, door een vast ritme te hebben.

Nog niet moe genoeg zijn om te slapen kan allerlei oorzaken hebben. Misschien past de bedtijd niet bij het natuurlijke ritme van het kind en wordt het te vroeg in bed gelegd. Misschien drinkt het laat nog cola of chocolademelk (of andere dranken met cafeïne). Ook beeldschermen van tv, computer, tablet of telefoon kunnen een reden zijn waarom een kind nog lang wakker blijft. Schermen geven veel prikkels die de hersenen wakker houden, maar ook het licht van het scherm doet dat. Drukke spelletjes tot vlak voor bedtijd zorgen voor teveel activiteit. De hersenen en het lichaam hebben tijd nodig om in de slaaptoestand te komen.

Alleen slapen

Vooral bij jonge kinderen kan het feit dat ze alleen in een kamertje liggen de oorzaak van slaapproblemen zijn. Een jong kind niet ‘gemaakt’ is om alleen te slapen. Baby’s, dreumesen, peuters en kleuters alleen laten slapen is een betrekkelijk modern en voor een groot deel westers verschijnsel. Het grootste deel van onze menselijke (en premenselijke) geschiedenis hebben kinderen niet alleen geslapen en ook in veel niet-westerse culturen gebeurt het niet. Het is dus onnatuurlijk en kan angstigheid veroorzaken. Om te kunnen slapen moet je lichaam en je brein ontspannen zijn. Als je je eenzaam en verlaten voelt in bed, krijgt de slaap niet gemakkelijk vat op je.

Overprikkeld

Soms is een dag zo druk geweest (ook al was het ‘leuk druk’) dat de hersenen overprikkeld geraakt zijn. Dit kan gebeuren na een verjaardagsfeestje, na een dag tv kijken of na een dagje dierentuin. Het brein heeft dan meer prikkels te verwerken gehad dan het aankan. Het loopt dan over zoals een gootsteen die verstopt zit terwijl de kraan nog loopt. Het hoofd van het kind is dan als het ware te vol om te kunnen slapen. Het duurt dan veel langer totdat de nodige rusttoestand bereikt is.

Emotionele spanningen

Ook kleine kinderen kunnen piekeren, zij het op hun eigen niveau. Zich zorgen maken over dingen die gebeurd zijn die dag, waardoor ze zich onveilig voelen of verdrietig. Soms kunnen het heel kleine dingen zijn, bijvoorbeeld als zijn vader of moeder onterecht boos op hem werd en dit niet goed gemaakt is. Of ruzie met een vriendje. Een opmerking over dieren die dood gaan kan een plotseling besef geven dat de poes kan doodgaan, ook al gaat dat waarschijnlijk nog jarenlang niet gebeuren. Er kan een hoop omgaan in een kinderhoofd, wat voor slapeloosheid kan zorgen. Praten om erachter te komen waar het kind mee zit kan en het daarna geruststellen kan een hoop schelen.

Te weinig affectie of gezelligheid

Kinderen hebben een grote behoefte aan verbondenheid met hun ouders. Aan echt contact. Ook, of misschien vooral, lichamelijk contact. Dit is voor een kind een teken dat het goed zit met de band tussen hem en zijn ouders. Dat hij zich geen zorgen hoeft te maken of er wel voor hem gezorgd wordt. Als er weinig aandacht is voor een kind, kan zich dat vertalen in een hunkering naar contact. Wil het kind dichtbij zijn ouders zijn (en niet alleen in bed liggen), waardoor het de aanwezigheid van zijn ouders opzoekt. Voldoende liefdevol contact, vooral vlak voor het slapen gaan) kan veel schelen bij het oplossen van slaapproblemen.

Niet alle redenen zijn even waarschijnlijk bij alle leeftijden. Als een baby niet wil slapen, zal het waarschijnlijk niet liggen piekeren. En als een kind van twaalf niet kan slapen, is het waarschijnlijk niet omdat het bang is om alleen op een kamer te liggen. Maar met deze lijst is het misschien gemakkelijker te achterhalen waarom je kind slaapproblemen heeft.